Качествено почистване на обувки

Химическо чистене на обувки

Много хора считат, че прането е единственият начин да почистят добре чифт обувки, но всъщност има и други възможности, които не само са толкова (ако не и повече) ефективни, но и дават възможност да се запази формата и текстила на обувките.

Химическото почистване, когато се извършва с подходящи дезинфектанти или почистващи препарати, може да бъде не по-малко ефективно за намаляване или пълно елиминиране на вируси и бактерии от повърхността на обувките. 

С подходящите химикали, всички вируси и бактерии ще бъдат отстранени

Химическото почистване може да се направи по различни начини и с различни препарати (вижте на DryClean.bg).

Точният избор на почистващ препарат или дезинфектант е от решаващо значение за постигане на желания резултат.

Някои агенти са специално създадени да третират и убиват широк спектър от вируси и бактерии, докато други са насочени например към мастни петна.

Обичайните дезинфектанти включват разтвори на алкохолна основа, разтвори за избелване или специализирани антимикробни спрейове.

Време за контакт: Екипът знае колко време е нужно за ефикасно почистване

Ефективността на почистващия препарат често зависи не само от препарата, но и от продължителността, през която той остава в контакт с повърхността.

Ако професионалистите следват препоръчителното време за контакт, посочено в инструкциите на продукта, за да осигурите правилна дезинфекция, резултатът ще е много добър.

Разбира се, има значение начинът, по който се нанася почистващият препарат върху повърхността.

Цялостното покриване на цялата повърхност на обувките, включително шевовете, подметките и всякакви текстурирани зони, повишава ефективността на процеса на почистване.

Материалът на обувките е от значение

Различните материали могат да реагират различно на почистващите препарати. Докато някои материали са по-устойчиви, други могат да бъдат чувствителни към определени химикали.

Винаги трябва да се следи какви са препоръките на производителя за почистване на обувки, за да бъде избегната повреда.

При кожените обувки химическото чистене е особено ефективно, защото кожата е издръжлива на различни видове химикали, докато в същото време може да се съсипе от вода, ако почиствате обувките у дома.

Честотата на почистване е от значение

Редовното почистване и дезинфекция на обувките, особено ако обувките се носят редовно, е не по-малко важно за поддържането на обувките чисти, от самите методи на почистване.

Замърсяванията много често могат да идват не само от околната среда (например от носене навън), но и от самото носене на обувките (вътре се задържа влага, размножават се гъбички и бактерии).

Това често стимулира размножаването на различни видове бактерии и микроби, които могат да превърнат дори в източник на лоша миризма.