Облекло за ски

Когато планирате ски почивката си в Банско и региона, със сигурност ще се погрижите за транспорта до там, екипировката, резервирането на хотел и информация за времето. И изобщо няма да помислите, че през толкова чаканата седмица за зимен отдих можете да се разболеете. И правилно! Ако прочетете материала, който ви предлагаме, ще знаете как да подберете облеклото си за ски, за да избегнете дори обикновената хрема.

И така. Най-важното в планината през зимата е да не позволите на тялото да се охлади. Охлаждането става или когато сте облечени недостатъчно топло, или когато сте прегрели и чрез изпотяването тялото отвежда излишната топлина. Тя обаче е излишна до време, след което следва сигурно преохлаждане и… разболяване. Ето защо златно правило на пистите е да се обличате с няколко слоя дрехи, така че при нужда да можете да сваляте, а по-късно – да слагате отново на гърба си.

Вътрешен слой. Не е нужно да го наричаме непременно бельо, но по същество това са дрехите до кожата ви. Предпочитайте облекло от съвременните хай-тек материали като Polartec, Coolmax, Outlast, Thermax, Markealon и др. Повечето от тези материали са всъщност полиестерни или полиамидни, така че можете да облечете всичко, което носи етикет ПЕ (PES) 100% или ПА (acrylic) 100%. Основното предимство на тези синтетични влакна е, че те не задържат влага. Най-голямата грешка, която можете да направите, когато сте в планината зимно време, е да сложите памучна тениска на голо – памукът абсорбира отделената от тялото при физическото усилие пот и мокрото остава до кожата, като започва да ви охлажда.

Междинен слой. Най-добрият избор са дрехи отново от синтетични материали или вълна, които не задържат влага (пот). Предпочитайте мъхнати (кардирани) плетени пуловери или суетшърти, пред тъкани такива (например ватирана риза). Отлично решение са суетшърти с висока яка и цип, така че при загряване можете да разкопчаете ципа отпред, за да позволите на тялото да се охлажда.

Външен слой. При всички случаи трябва да е горна дреха, която спира вятъра и е водонепропусклива. Не забравяйте, че освен спускането със сноуборд или ски, по пистите ви чака досег с мокрите седалки на лифтовете или “паничките” на влековете, както и въздействието на вятъра по откритите места на лифтовете докато седите. Изцяло водонепроницаемите екипи са доста скъпи, но повечето предлагат усилване с водоустойчиви материали в района на ханша, бедрата, коленете. Ако купувате нов екип, обърнете специално внимание на знаците за циповете и шевовете – дали са изпълнени по технологии за водонепропускливост. Предпочитайте якета, които ви позволяват да ги отворите отпред. Отлични модели са тези с ципове под мишниците, на маншетите и в областта на колана – те позволяват при прегряване да отворите якето и да позволите на тялото да се охлади, без да измръзвате.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*