Музикални инструменти

muzikalni instrumenti

Какво е музикален инструмент? Питали ли сте се някога какво точно са музикалните инструменти? А замисляли ли сте се колко вида съществуват?

За изненада или не, всеки предмет, който може да произведе звук може да бъде използван като музикален инструмент. Иначе всяко устройство, което бъде пригодено да  възпроизвежда музикални тонове е инструмент и с него може да се създава музика.

Съществуват много видове музикални инструменти, всеки от които има своите особености. Един от най-популярните музикални инструменти е китарата. Тя е струнен музикален инструмент, на който се свири като с едната ръка се притискат струните в горната част, а с другата  се подръпват с така нареченото перо или просто с пръсти. Струните най-често са 6 на брой. Китарите от своя страна са 2 вида – акустична или електрическа, където звука се възпроизвежда не от кухата част на китарата, а чрез специализирана електическа техника. И при двата вида обаче дървото, от което е изработена е от голямо значение за чист и ясен звук.

muzikalni instrumenti

И докато на китара се свири с по-нежни и премерени движения, то при ударните инструменти е точно обратното.  Те се наричат още и перкусионни инструменти, където звуци се възпроизвеждат по много различни начини – удар, приплъзване, разтрисане, триене. Съществуват и други нестандартни методи за свирене, въведени с времето. Ударните музикални инструменти са сред  5-те основни групи инструменти и могат да се използват във всички музикални стилове.Те са познати още от древността и са едни от първите открити още от първобитните хора. Тогава се е смятало за музика пляскането с ръце, тропането с крака и опитите да се подражава на различни звуци от заобикалящата среда. Докато с течение на времето това вече не било достатъчно и търсейки нови методи за създаване на музика,  те започнали да използват всякакви подръчни средства от бита си.

Ето че става ясно, че музиката съществува от древни времена, макар и под различна форма. Така и музикалните инструменти се променят, развиват и радват слуха на хиляди слушатели по целия свят и до ден днешен.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*