Как печелят заложните къщи?

Заложните къщи са места, където се предлагат пари, обикновено една малка част от стойността на различни заложени предмети. Подобни магазини са съществували още в древността, с малки различия в правилата на работа. Като цяло практическата схема е идентична – човек, залага определен предмет, за който получава дадена сума, която трябва да върне в рамките на някакъв срок и така да откупи заложеното.

Съществена разлика в политиката на заложните къщи от преди е, че кредитора няма право да продава отдадените артикули преди определената дата, до която клиентът може да ги откупи. Артикулите, които не биват обратно откупени от техните собственици, се пускат за продажба след изтичане на крайния срок по договора. Цената обикновено е по-ниска от реалната стойност на продукта и по този начин заложните къщи се превръщат в един евтин магазин, от който можете да си закупите всичко нужно.

Ако имате нужда от бързи пари, заложните къщи могат да бъдат приличен вариант за получаване на краткосрочен заем. Допълнително предимство е, че те приемат почти всякакви стоки, като естествено по – големите и скъпи, се оценяват най – високо. Това означава, че когато предоставите телевизора си, златен пръстен или друг ценен предмет, заложната къща ви дава кредит, въз основа на някакъв процент от стойността на заложеното. След това клиентът получава сумата и разписка, в която се посочва крайния период за връщане на дълга (месец, седмица и т.н.). Размерът на заема включва дадения кредит плюс определена лихва и такси. Лихвата и допълнителните такси се установяват в момента на сделката според вида на предмета, стойността на заема и срокът на връщане.

След договаряне на условията, заложната къща съхранява отдадения артикул като няма право да го продава до изтичането на установената дата. Ако клиентът няма възможност да плати, може да се предоговори с лихварите за удължаване на срока, но трябва да има предвид, че това ще доведе до увеличаване на сумата или до плащане на допълнителни такси. Ако не се изплати заема в срок, заложната къща вече има право да разполага със заложената стока, определяйки изгодна за продаване цена. Това е основният начин на лихварите за осигуряване на добра печалба. Дори и да не се стигне до пускане в продажба на заложения артикул и клиентът успее да си го откупи в рамките на посочената дата, заложните къщи отново печелят в зависимост от количеството на лихвата и фиксираните такси.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*