Как да поддържаме климатика си качествено?

Понякога хората се оплакват, че са платили доста висока сума, за да си купят нов климатик, а той се е развалил само след няколко години и вече е необходим сериозен ремонт. В някои случаи климатикът пък не отговаря на очакванията и не успява да отоплява или охлажда въздуха така, както би трябвало да го прави с лекота. В подобни ситуации често можем да чуем най-различни обвинения към магазините, които продават климатици, към различни марки и модели електроуреди, дори към майсторите, които са монтирали телата. Всъщност, в девет от десет случая вината си е само и единствено наша. Почти всички възможни проблеми с климатиците възникзват заради лоша или напълно липсваща поддръжка.

Тези електроуреди се натоварват далеч повече от телевизора и микровълновата печка, така че няма как да очакваме да работят безупречно, без да полагаме никаква грижа за тях. Лошата поддръжка на климатика е главният виновник за повредите и необходимите последващи ремонти. Възможно е дори много скоро след покупката да се стигне до необратим проблем в устройството на електроуреда. Дори и да успеете да избегнете толкова фатални последици, липсата на грижа за климатика със сигурност ще доведе поне до отслабване на мощността му, по-малко енергийна ефективност и, съответно, доста по-високи сметки за ток.

За да можете гордо да заявите, че поддържате своя климатик както трябва, е необходимо поне да му осигурявате редовна профилактика. Тя не е никак сложна и се извършва доста бързо. Изисква се хубаво почистване на филтрите веднъж лятото и веднъж зимата. Хубаво е да се проверява, също така, състоянието и нивото на фреона. Не бива количеството му да е критично ниско, защото това влияе силно негативно на ефективната работа на климатика. Могат през определен период от време да се правят и проверки на двете тела на електроуреда, както и на цялостната му работа.

Може би всички тези неща, които са част от нормалната поддръжка на климатика, ви се струват твърде много и не ви се занимава да ги извършвате всяка година. Дори и това да е така и да нямате никакво време за подобни дейности, това не е оправдание. Съществуват много на брой фирми, които предлагат най-различни услуги, свързани с профилактика и поддръжка на климатици, и спокойно бихте могли да се възползвате от техните услуги. Някои от тях дори продават климатици, така че най-хубаво се получава, когато си го купите от такова място и ви бъде осигурена дългосрочна поддръжка. Клиентите на Plovdivclima (продажба на климатици за Пловдив), например, не се занимават с абсолютно нищо, след като си изберат нов климатик. Получават го в дома си, монтират го специалисти, а след това същите се грижат за него достатъчно качествено и редовно.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*