Еднолицеви матраци

lavender-uno-memory-matraci-1

Еднолицевите матраци започват да се разработват и съответно появяват на пазара в началото на новото хилядолетие – след 2000 година. Сред първите производители, представили своите модели еднолицеви матраци се нареждат Симънс, Спринг Еър, Сийли и Серта. Днес обаче едва ли има производител на матраци и спално бельо, който в продуктовата си гама да няма и модели еднолицеви матраци.

Всъщност интересен факт, за който повечето хора дори не предполагат е, че еднолицевите матраци се появяват много по-късно след двулицевите и вече започват да ги изместват по пазарна популярност, защото са по-евтини за производство, съответно и като крайна цена, но не по-малко издръжливи или удобни.

Размери и дизайн

Както подсказва името им, еднолицевите матраци имат тапицерия и омекотяване само от едната страна, съответно само на нея може да се спи. От другата им страна е разположена солидната дървена конструкция, която има ролята на подматрачна рамка и гарантира здравината и добрата упора на матрака към спалнята.

Обикновено производителите конструират еднолицевите матраци от основата към горната част, на която се спи. Започват със солидната дървена рамка, върху която според модела, се разполагат пружини и/или различни слоеве вата, омекотяващи тъкани, мемори пяна, пенолатекс и много други материали, чиято цел е да направи спането върху матрака едно наистина комфортно и неповторимо изживяване.

Стандартните размери еднолицеви матраци за България се различават малко от тези за Европейския съюз и са следните (в сантиметри):

60х120/135;

70х140;

72х186/190/200;

82х186/190/200;

114х186/190/200;

120х186/190/200;

144х186/190/200;

164х186/190/200.

Повечето производители на матраци предлагат и еднолицевите си модели и в други размери, като в някои случаи дори има възможност за изработка на модел с размери по поръчка на клиента.

Здравина и поддръжка

Въпреки че е спорно дали еднолицевият матрак е по-неиздръжлив от двулицевия, това е общоприето и съответно се счита за един от недостатъците на еднолицевите модели, което пък се компенсира с по-ниската цена и съответно спестените разходи за допълнителна подматрачна рамка.

Еднолицевите матраци имат нужда от минимална поддръжка. Повечето производители съветват матракът да се завърта на всеки три месеца – съответно страната откъм главата да отиде откъм краката. Така се гарантира равното износване на матрака, особено когато върху него спи само един човек и съответно по този начин се удължава живота му.

Друго предимство е здравата и стабилна дървена конструкция, която е присъща за всеки модел еднолицев матрак. В много случаи тази основа на матрака е дори по-здрава от евтините варианти подматрачни рамки, чиято нужда е налице при използването на двулицев матрак.

Ценово еднолицевите матраци се позиционират много по-добре от двулицевите и затова са предпочитан вариант от много домакинства. Дори най-евтините модели с пружини са здрави и достатъчно удобни, че да се ползват дълги години без да водят до преразход. За хората, които предпочитат най-доброто – еднолицевите матраци имат какво да предложат и в никакъв случай не са единствено по-евтин и компромисен вариант. Някои от по-луксозните модели еднолицеви матраци могат да направят съня едно ново и наистина приятно преживяване благодарение на различните материи и слоеве използвани при направата на матрака.

Заключение

Еднолицевите матраци могат да осигурят не по-малък комфорт и здравина от двулицевите модели, но същевременно изискват минимална поддръжка и се отразяват по-благоприятно на бюджета. Особено подходящи са за хора, които не искат да бъдат в преразход, но в същото време държат на добрия и спокоен сън. Достатъчно здрави са, за да издържат дълги години, а според това колко е инвестирано за дадения матрак, в последствие когато се захаби може да бъде заменен с по-нов и хубав или като по-бюджетен вариант просто отгоре да се постави топ матрак и комфортът отново да бъде налице.

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*